Супер килими на супер цениВЗЕМИСЕГА * Свържи се с нас, сега!

История на килимите – част 1

История на килимите – част 1

Питали ли сте се от къде идват килимите и колко дълъг е пътят им до вашия хол, кухня или детска стая? В поредица от статии ще ви разкажем интересни истории и факти от “живота” на килимите през годините.

С всеки килим можете без особени усилия да преобразите външния вид, както и настроението на всяка стая. Не избираме килимите само като подово покритие – те могат да имат и положително въздействие върху качеството на въздуха в помещенията на вашия дом. Това е така, защото килимът действа като филтър, извличайки въздушните замърсители от въздуха, улавяйки ги, докато бъдат отстранени с прахосмукачка или друг вид почистване.

Килимите са важна част от декора на дома ни, особено там, където твърдата настилка е преобладаваща.

Килимите озаряват стаята и дават топлина и уют на тези, които ходят, седят и понякога лежат на тях. Когато използвате килими, предпазвате и настилката под тях (паркет или друг вид твърда настилка) от износване. В крайна сметка е много по-лесно да замените килим, отколкото настилката на пода.

Произход на килимите

Още от най-ранните времена човекът е използвал различни средства, за да “избяга” от студа, който идва от земята, по която е ходил, седял и спал. Още в древни времена за тази цел са били използвани кожи от животни. С течение на времето са използвани различни естествени и изкуствено изработени материали, за да се осигури по-добро ниво на комфорт и издръжливост на постелките.

Така са започнали да се заформят и първите килими. Най-старият килим, откриван някога, е килимът Pazyryk, открит в сибирска надгробна могила през 1949 г. Експертите смятат, че е на възраст над 6000 години, датиращ от 5 век пр.н.е.

Запазен в лед хиляди години, този килим с неизвестен произход с размери приблизително 1.5 х 1.8 м, има всички характеристики на съвременен, персийски или анадолски килим.

През вековете постепенните подобрения в тъкането и еволюцията в дизайна са създали по-сложни модели. Въпреки, че тъкането е все по-често срещано в голяма част от света, всяка етническа група произвежда доста различни дизайни за различни цели…

Към втора част!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *