Супер килими на супер цениВЗЕМИСЕГА * Свържи се с нас, сега!

История на килимите – част 2

История на килимите – част 2

Историята на килимите започва още преди няколко хилядолетия и води началото си от Централна Азия. Свързва се с номадската култура на племената, които живели в този регион. Те използвали килимите за различни цели в битието си – за постелки на пода, за покриване на домовете си (шатри, колиби), за седла върху ездитните животни, люлки за малките деца.

В Близкия изток производството на килими се превръща в семейна индустрия, в която хората правят килими за собствена употреба. В свободното си време са правили килими за продажба или за размяна срещу други стоки и услуги.

Всъщност килимите много често са използвани за зестра, за закупуване на добитък или за изплащане на данъци. В Индия, обаче, килимите са тъкани изключително само за владетелите и не присъстват в ежедневието на обикновените хора.

В Китай ръчно изработените килими са се водели като  декоративни и са направени за богати и височайши хора, които могат да си позволят да ги купят.

 

Персийски килими

 

Персия, древното име на Иран, може да се похвали, че е най-известната страна в света в производството на килими. Изкуството на тъкане се наследява и тук се изработват килими от всякакви стилове и размери.

Произвежданите килими често са кръстени на областите, в които са направени, например Хамадан, Машад, Керман (или Кирман), Шираз и Биджар.

Изкуството, архитектурата и занаятчийските продукти са в разцвет през периода на Сефевидите, особено по време на управлението на Шах Абас Велики, който управлява 1587-1629.

От 1979 г. страната се превръща в ислямска република. Петролът осигурява най-големи приходи от износ, но що се отнася до професионално развитие, производството на килими доминира. Милиони иранци участват по някакъв начин в производството на килими – или чрез овцевъдство, стригане, предене, боядисване, тъкане, пране, ремонт или продажба.

За всеки посетител в Иран скоро става очевидно, че производството на килими играе голяма роля в обществото им. В големите градове по улиците могат да се видят малки камиони с килими на платформи по пътя към базарите. Становете, инструментите и преждата се продават навсякъде.

В провинцията се виждат станове в домовете и на открито. Понякога може да забележите хора, които са разстлали килими на улицата, миейки ги с вода и четка.

Към трета част!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *