Супер килими на супер цениВЗЕМИСЕГА * Свържи се с нас, сега!

История на килимите – част 3

История на килимите – част 3

Турски килими

Турските килими, понякога наричани анадолски, произхождат от 13-ти век и могат да бъдат намерени в град Коня, който дълго време е бил център за производство на такива. Килимите, изработени през 16-17-ти век, са напълно сравними с персийските килими.

Тъкането на килими в Анадола започва с пристигането на турските племена от Централна Азия, които се заселват в този регион.

Някои от най-старите известни примери са осемнадесетте оцелели парчета, изтъкани от турците селджуки през 13-ти век. Мотивите в тези парчета са представени в стилизирани флорални и геометрични модели в няколко основни цвята, и са изтъкани в провинциите Сивас, Кайсери и Коня.

Турските килими са силно повлияни от гърците, които преди време са доминирали в производството на килими. По-дебелите килими се състояли от вълна, памук и коприна и винаги са били вързвани с турски възел, наричан още Ghiordes възел или Turkbaff.

Често използваните модели са с повече геометрични мотиви и са за молитви.

В миналото хората и животните не са изобразявани, тъй като Коранът не е позволявал това.

Индийски килими

Тъкането на килими е било въведено в Индия още през 11-ти век с идването на първите мюсюлмански завоеватели.

Силно развитие на индустрията се е случило с идването на династията Моголи в началото на 16-ти век, когато последният наследник на Тимур, Бабар, разширява управлението си от Кабул до Индия, за да основе Моголската империя.

Твърди се, че когато Бабур идва в Индия, той е разочарован от липсата на лукс тук.

Акбар поставя основите на традицията за тъкане на килими в Индия през 1520 г. след новата ера, когато довежда някои тъкачи на килими от Персия, в двореца си в Агра. С тяхна помощ той създава центрове за тъкане на килими в Агра, Делхи и Лахор, за да улесни производството на такива в персийски стил, които са вдъхновени от дизайна на Кирман, Кашан, Исфахан и Херат.

Крал Акбар, който самият той бил неграмотен, бил голям разпространител на изкуствата и културата и по време на неговото управление изкуствата процъфтявали в Индия. Поради голямата суматоха в затворите, той решил да реформира системата.

Между 1520 и 1530 г. той инструктира тъкачите на килими от Персия, които довел със себе си (някои от тях са и  най-добрите тъкачи на килими от най-известните работилници за килими в Персия), да учат затворниците на изкуството да тъкат килими. Точно тези затворници в един момент стават по-добри в това от учителите си!

Първоначално тъканите килими показват класическия персийски стил с фини възли. Постепенно се смесват с индийското изкуство. Така произведените килими стават типични за индийския регион и постепенно индустрията започва да се разпростира по целия субконтинент.

По време на Могол килимите, произведени на индийския субконтинент, стават толкова известни, че търсенето им се разпростира в чужбина. Тези килими се отличават с дизайна си и с високата плътност на възлите.

Килимите, изработени за императорите на Моголите, включително Джахангир и Шах Джахан, са били с най-добро качество. По времето на Шах Джахан плетенето на килими на Моголи придобива нова естетика и навлиза в класическата си фаза.

Индийските килими са добре известни със своите дизайни с внимание към детайлите и представяне на реалистични атрибути. Индустрията за килими в Индия процъфтява повече в северната й част с големи центрове, открити в Кашмир, Джайпур, Агра и Бадохи.

Днес Индия е най-големият производител и износител на ръчно изработени килими като стойност и обем. Около 75–85% от килимите, произведени в Индия, се изнасят. Индийските килими са известни в цял свят с отличния си дизайн, очарователни цветове и качество.

Към последната част

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *